heartbeat

Kotaq Musik

Selasa, 31 Ogos 2010

HatikuKecil!~(1)

Aku pulang ke rumah seperti biasa.Ibuku memakirkan basikal buruk berwarna merah itu di luar rumah banglo itu.Bahagia hati kecilku tinggal dirumah yang sangat besar itu.Aku berlari masuk ke dalam rumah itu tanpa membuka kasut sekolah aku yang sudah dipenuhi dengan lumpur.




"Adik!" ibuku menjerit memanggil dengan gelaran aku didalam keluargaku.
"Apa?" aku menjawab pendek, beg masih disandang belakang.
"Bukak kasut..kau ingat rumah ni reban ayam ke?" marah ibuku.

Aku akur.Perlahan - lahan aku membuka kasut sekolah dan memerhatikan selaput - selaput lumpur ditapak kasut itu.Aku korek tanpa rasa geli.Kemudiannya aku tertawa sendirian.Aku masuk ke dalam bilik menukar baju.Uniform sekolah itu aku gantung di tingkap agar berangin.Aku mendengar derapan tapak kaki ibuku keluar.Aku berlari terkocoh - kocoh, tetapi tidak sempat mengejar ibuku.Aku hampa dipintu itu.

"Emak pergi mana?" sapa abang aku yang paling muda.
"Tak tahu Fizi.." jawab aku ringkas, seperti fikiran aku yang masih muda.

Tiba - tiba pintu rumah aku diketuk.Aku mengjangkakan kehadiran ibuku dengan ayam KFC.Aku segera berlari membuka pintu yang sudah usang itu.

"Ayah ade?" tanya lelaki berkulit hitam yang berbadan besar seperti bonzer itu.

Pakaian lelaki itu serba hitam.Aku memandang dari atas sehingga ke bawah.Aku menggeleng memberi jawapan.

"Ayah kau pergi mana budak?" tanya lelaki itu dengan kasar.
"Kerja kat KL" jawab aku.
"Emak kau?" tanya lagi lelaki itu.

Aku menggeleng.

"Siapa tu Azyn?" abang aku menjerit.

Aku membuka pintu dan membiarkan abang aku melihat tetamu yang tidak diundang.Aku melihat persidangan mereka berdua itu daripada jauh.Kelihatan lelaki berbadan besar itu seperti menengking abangku.Hati kecilku membara.Ingin sahaja aku menampar lelaki itu.Aku cuba mendekati, tetapi abang aku menghalang aku.Seketika kemudian, abang aku menutup pintu.Siap dikunci lagi selak pintu itu.Mukanya kelihatan sedih sangat dan aku mendapati dia menangis.Hati kecilku tertanya - tanya.Siapakah lelaki itu???

"Azyn!Kalau ada orang ketuk pintu, tanya siapa dulu.." kata abang aku.

Dia menghilangkan diri.


******************************************

cerita ini akan disambung di kemudian hari...tapi aku janji, aku akan siapkan sebelum raya neh..

Isnin, 30 Ogos 2010

IstilahMerdeka!~

istilah merdeka??1 tajuk yg menarik untuk dibincangkan pada post ini..sesungguhnya, aku nk berjujur pd korg2 yg pembaca setia blog aku.....okay2,..aku nk jujur r...sbb selama neh org ckp muka aku neh muka jujur..agk r kowt???entah....


cantek gambar yg aku upload neh...
okay2..aku nk berjujur ngn korg ea...

  • aku x pernah membaca novel yg berkaitan dgn patriotik ( busan )
  • aku selalu disuruh menderma utk tabung hari pahlawan ( pdhal ayah aku pesara tentera )
  • aku neh x suke tengok citer2 patriotik
  • aku x suka dgn golongan tentera and polis
  • aku pernah ponteng sbb xnk sambut hari kemerdekaan kat sekolah
  • aku pernah buat2 tidur biler nk countdown
  • plg hebat, aku teka umur mak aku pki merdeka je..

begituhla aku..betapa ketidakwarganegaraannya aku ini....aku bukannya apa...aku tidak hipokrit..apabila bercerita, ceritakan sahaja mengenai yg benar and bukannya mendabik dada ( kdg2 de gak aku buat2 citer ), aku memang benar seperti di atas...novel masa form 2 n 4 aku x baca satu hape pon...


*************************************

ayah aku pon jarang bercerita psl tentera ngn aku??so, aku x berape nk patriotik r..tp ayah n mak aku suke bercerita saat mereka kecil...ayah aku dgn cerita kampungnya di Perak...mak aku dgn cerita kampungnya di Sabah...sewaktu kecil - kecilan, aku rasa mereka berdua bahagia, walaupun kesempitan dr segi wang..sbb masa tuh, wang xde memberi impak yg sgt besar kpd sesebuah keluarga itu..tetapi sekarang???even sehengget pon memberi impak yg sgt besar...


*************************************

cilake punye betina r..sape r kuang ajar sgt psg mercun neh???crik maut ker???neh 1 agi buduh!g main mercun...watpe???bakar duit sendiri aje..buduh!!!!

marah sy neh!!!!

*************************************

sambung kepada tajuk kita tadi...aku jujurnya x minat kpd patriotik neh...eh..nk mrh aku plak???dr org len yg hipokrit x tentu psl..dpn org rmi die berceritany dgn gah psl merdeka, dlm hati????hanya Tuhan sahaja yg tahu...jd x baek menjadi org yg hipokrit...

*************************************

tp dgn berbanggany aku nk ckp, aku sebenarnya hepy,,sbb negara Malaysia neh sudah merdeka, klu x, xdenye aku dgn amannya mengutuk org2 di dlm blog x rasmi aku neh...sesungguhnya, aku sangat2 menghargai pengorbanan mereka..infact, aku pernah menyimpan cita2 utk mnjd perajurit negara...

CeritaSemalam!~

kasihan kat aku neh...dah r fon aku hilang...susah nk bergambar...hah!!!
sok luse, aku de duit, aku beli kamera dslr...haaaa..puas sy...
semalam aku rase hepy sangat even tired mase nak balik..maybe jln2 kt JB kowt...heee!~
plez!!en.hazazi yg bawak..aku just penumpang dibelakang..nanti ade duit byk2..aku g r city square...
even though tengok dr luar ( sebenarnya hati teringin nak pergi ), xpe2...sabar2..sem 2 kite belasah g...haaaaa..terasa r macam berjalan - jalan kat KL...
ceritanye begini...
ade 2 kereta, 1 kereta hazazi, 1 agi kereta pyon.. ( entah betol ke x aku eja neh ), pas tuh, niesah dia halau ( alah, dia nk ngan pyon r tuh ) aku, haniey, n nurul kt kereta hazazi.. ( even kereta hazazi dah season, tp mampu membawa aku berjalan2..berjasa )



hah!tuh city square nyer..tp aku g mlm, so nmpk cahaya neon aje r...memula g Taman Damansara Aliff utk berbuka puasa, KFC..abis r jugak duit aku ( eh, baru aku igt, pki duit nurul, kene cocok agi duit neh aku ), lepas dh mkn2, g r berjalan2 kt Danga Bay dulu..dah puas bergambar ala2 model, terus haniey dpt SMS dr intermeddiate ( PALAPES ) katenye ade meeting...nak larik punyer psl, haniey n nurul ajk jln2 kt gate nk hampir2 ke Singapore ( dalam kenangan je nak pergi )


sempat plak tuh kiteorg g Bazar Johor, boleh tahan barang2 kat ctuh...sebenarnya, aku excited, heeeee, ea r dok kt skudai ade pe je????

tp betol r..dok kt johor kene de transport..but aku neh jenis yg xnk ambek kesempatan..bila aku perlukan sahaja...aku bukan jenis mcm seseorg...bile seseorg tuh ade transport, mmg guna je transport die je...

memanglah kite tong2 minyak..tp fikir2 r..sampai bila ko nk naik keta org tuh???kata org mmg x kisah, tp kata hati org tuh???sendiri mau pike r...aku byk agi geng yg ade kereta kt cneh, tp x penah ajk diorg kuar..aku takut mengganggu diorg je..kecuali kalau sehala, baru aku ikut..itu pon payah aku nk bg jawapan..kalau ditolak, katanye sombong, kalau diterima, apa kata hatinya plak kn???hati org sukar dijangka..sukar dibaca ( bukan sukar, mmg x bleh baca pon ), so piker2 r...sbb tuh aku xnk bwk motor..aku dh wat keputusan...


****************************************************

aish..tujuan utama aku datang PSZ neh nk print, tp aku tengok, melambak betol org nk print, so aku update dulu blog aku.....


****************************************************

ituh cerita manusia, kdg2 aku berasa untung kerana dilahirkan di dalam family yg sgt garang n berdisplin..kerana aku x manja sgt...alhamdulillah..aku mampu berdikari..sbb suatu hari, aku akan tinggalkan ibubapa aku..and aku nk betolkn 1 pernyataan..bukan ibubapa yg tinggalkan kita ( kalau meninggal tuh lain cerita r ), tetapi kita yg akn meninggalkan mereka..x percaya???ko tengok diri ko r..ko belajar mne???Universiti kan???Jauh dari mak bapak kan???Ade mak bapak tuh pindah rumah??Xde kan??ko yg pindah tempat kan???so??betol x pernyataan aku neh???


teddy bear ( sebenarnye nk, tp xde org nk bg )



****************************************************

aduh..merepek dh neh...
semakin ramai yg nk print neh, wokeyh, i stop update ea..

owh!!
kpd en. hazazi...ko dtg r Kinrara...
aku boleh bwk ko g I-city..
insyaAllah...

terima kasih bawak kami berjalan - jalan...

=))

Sabtu, 28 Ogos 2010

SayaTerharuFarid!~

post ini berkisahkan lelaki di dalam gambar ini..
tiada sesiapa selain daripada dia...
maybe dia membaca, maybe...


Mohammad Faridzuddin Kamarulzaman

lelaki ini pernah mencuri hati aku <>
tapi sekarang, lelaki ini telah menyebabkan aku malas nak bercinta,

i dah dapat email u,
tp i x baca, sorry..
i dah nekad..
i dah nekad untuk lupakan u,
i dah nekad xnak ganggu u lagi..
semoga u hidup bahagia..
selepas tiada lagi post mengenai u,
yang ada cuma mengenai diri i,hidup baru i,
i dah nekad, u carilah pengganti i,
sakit jiwa dah i neh,
i dah malas nak mengharap,
kalau mengharap pun, diri u yang lama....
haish...semakin hari semakin nekad..
jangan risau, i dah janji, so serius i xkn kacau agi..

terima kasih farid...
ILU, IMU, ILUSM, IMUSM,

Khamis, 26 Ogos 2010

KelasKartografi!~

p/s:gambar tiada kaitan langsung dgn post ini..

MSM:Ye murid - murid....hari ini kita akan belajar mengenai data matching...saya nak kamu semua buat dalam kumpulan dan cuba masukkan autocad drawing awak tu ikut nombor lot kamu...saya bagi contoh ye..

( maka lecturer pon membuat demo utk kisah itu, terkejut aku..)

MSM:lihat, ade pe kat lukisan tu???

( kelihatan drawing tu ade yg bertindih, ada yang terpesong jauh cket lari, ade yg masuk pada garisan sebenar )

MSM:jadi, saya nak kamu buat, dan kita lihat isu - isu apa yang timbul...jangan buat apa - apa..sekadar gabungkan semua lukisan itu...

( baik!!!!)

( yang sebenarnya, satu kelas membuatnya..lot aku nombor 38, so group aku x lain x bukan, aza n ashraf...menjadi kisahnya, drawing aza cantek, tp x masuk ngan line aku, drawing ashfar sebijik mcm arkitek, yg bestnyer drawing ashfar masuk ngan line aku..jd kiteorg terpana...masing2 terdiam..ashfar ialah senior tahun 3 DDL, tetapi x berape femes dimulut org..tp aku mmg cam die cnior..sbb aku pena nmpk die kt UTM kl...alkisahnya, drawing tuh x matching, jd otak kami agak giler...ashraf suruh aza buat balik..amboi..mcm die lecturer plak..hahahahaha. )

( yang syok tengah dok kalut tuh, ade plak lawak bdak kelas aku buat... )

LIMWEYLIANG:kelate campo utara
:awat demo jadi lagu tui????

( kahkahkah..aku x tahan gelak, terus gelak jerk...boleh r pendekar bujang cina tuh buat lawak kat ctuh..kemudian, seorang agi pendekar bujang cina, chiang..agaknya dah busan sangat, dia ajak kiteorg mengembara..travel around dgn menggunakan Google Earth..terima kasih Google Earth, kerana membawa saya balik sebentar ke rumah... )

TANCHEECHIANG:ca'ol, rumah ko kat mana???
SHAHSYAZ:kat Kinraralah ( tgn chiang sdg skrol mouse pc tuh )
TANCHEECHIANG:jom, aku nak pergi rumah ko..

( aku tarik kerusi n duduk sebelah dia ngan lyn n nabila sekali, dia taip puchong kat search engine tuh )

SHAHSYAZ:atas agi neh..neh puchong.. ( skrol agi mouse tuh )
TANCHEECHIANG:ish, biar betol ca'ol??neh dh sampai kesas...
SHAHSYAZ:eh, ke kiri ke kiri..dah nak hampir... ( skrol agi )
TANCHEECHIANG:yaaaa, dah jumpa...
SHAHSYAZ:yes..dah jumpe..haaaa neh rumah aku.. ( sambil itu mengire rumah yg ke empat )
TANCHEECHIANG:neh rumah ko?? ( jari die pointing kt bumbung rumah aku )
SHAHSYAZ:a'ahlah..rumah aku.. ( aku mengangguk comeyh )
TANCHEECHIANG:haaaa, tuh kucing caol....

( err..mane dia taw aku suka kucing ea????? )

( kemudiannya, mengembaralah kami semua ke rumah - rumah mengikut Google Earth itu..lyn pulak boleh lupa mana rumah dia..ish2 lyn neh..nabila pon same gak tuh... )

SYAZLIN:mana ea rumah aku.. ( mata melilau mencari kat skrin )
TANCHEECHIANG:len kali ko cat bumbung rumah tuh len dr wane yg len..sng nk knl...

( kiteorg gelak terus )

NABILA:rumah aku bukan ctuh, tepi lombong...
TANCHEECHIANG:cnehla... ( skroll mouse ), cneh r lombong tuh..
NABILA:haaa, ea r tuh...

( ish2 nab2 neh..heee!~ )

kesimpulanya, aku nak cakap yg hari neh dalam kelas kartografi, aku cuma belajar bagaiman memasukkan drawing autocad ke dalam autocad..sekian, terima kasih.....

Rabu, 25 Ogos 2010

AkukahYangBersalah?!~

baru tadi aku melihat 1 video yg agk menyayatkan hati wanita kalau menontonnya...aku sedih, pilu,...kenapa semuanya terbeban???aku cintakan dia..kenapa dia cepat benar lupakan aku???kenapa dia senang2 nk tinggalkan aku?sampai sekarang aku berani sumpah, aku sayang dia,aku masih mengharapkan kepulangan dia..tapi dia semakin hilang daripada pandangan aku..email aku dia x balas...pedihnya hati aku x terkira..org2 pandang aku ceria, tapi dalam hati neh, dah lara...dan paling bodoh, kenapa aku menonton video itu???kenapa???kenapa???
hati aku sekali lagi parah...cedera parah..Ya Allah....

kenapa tinggalkan i ???kenapa???kenapa??
kenapa tinggalkan i kalau u x syg kt i agi??
kenapa u janji ngn i mcm2 n then tinggalkan i???
menangis setiap mlm i igtkn u, air mata neh dh kering melihat gmbr u dlm lp i..
i rase mcm nk delete je, tp i sayang..
bile i tatap pic u, i usap pic tuh, mcm i pegang muka u depan i..
i tatap pic u mcm u ade dpn i..
tp sebenarnya u dh jauh dr i pon..
entah2 u dh ade pon pengganti i, lelaki x susah nk carik pengganti...
i takut..i takut kalau i jatuh cinta agi...sbb i xnk lupekn u langsung....
kenapa i dipertemukn dgn u???
kenapa kita dipertemukn dan dipisahkan???
kata org, kita biarkn jodoh carik kita...tp klu x berusaha sama je...


Selasa, 24 Ogos 2010

BelajarDaripadaPengalaman!~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers


belajarlah daripada pengalaman..sumpah, dulu masa aku tengah hot bercinta dengan jantan tuh, aku sanggup wat macam2..contohnye photobucket, aku sanggup wat sbb nk letak pic dier kt page myspace aku, itu pon die yg suruh wat, kalau x, aku x wat nyer..lepas tuh daisypath neh plak...adoi..selok betol time tuh, alik2 putus gituh je..kemudian, macam2 agi r hal yg terjadi antara aku n die sampai aku dh malas nk ingatkan je...ape??die ingat aku mati xde dier???sorry r..silap2 ko yg hari2 mati xde aku..xde org nk lyn ko agi..padan muke!~

orang kata belajar daripada pengalaman neh bagus...aku pon rasa betol gk..kdg2 aku belaja drpd pengalaman, contohnya, aku dh x letak seliper kt luar, x psl2 aku kene saman ngn org2 kolej 11 agi...even aku kene byr sehengget,....aku tetap rasa rugi.....

kemudian, pengalaman r yg mengajar aku supaya jgn bwk motor laju2..rileks on 60km/j sudeyh..standart itu...selain itu, aku juga rasa betol apabila aku x agi makan seafood espacially ikan pari ( allergik aku tuh ), kalau aku makan, muka aku mcm

Lama!~


lama betol aku x update blog neh...xde apa yg nk dituliskan...agi pon aku agak sibok ngn study aku, sampai life aku pon hilang macam tuh...ari neh bercadang nak beli laptop..kt jj, beli yg free dos...lp lama neh campak kasik kt adik aku..haaaaa

boleh plak geng2 die kirim selendang kt aku..ish2..neh sumer psl aza lidung r neh...haaaaaa

g jj ngan diela, selamat cket..tp aku takowt nk kuarkn duit byk2 r...takowt sgt2...ea r, duit tuh kn byk....lp tuh dlm 2 ribu je...ahaks!~

pastuh hantar kt meranti...install aje windows 7 pon..mengong dah aku neh psl windows...

aku x taw r..sejak belajar GIS, aku semakin phm ngn ape itu windows, OS, format laptop, bit, byte, heeee, orang komputerlah kununnyer...
ish...balik 3hb9 neh..x sabarnya...heeee!~
agi 11 ari je neh...countdown to my home....!!!!!!!!!



aku sendiri x phm nape aku upload pic neh..dh berabad lama ade dlm lp aku neh..haaaaa

Selasa, 17 Ogos 2010

Dugaan!~

Aku masih disitu, berdiri tegak memandang jalan yang masih tidak diketahui penamatnya.Aku memandang ke kiri.Aku melihat sekadar laluan kenangan aku.Aku kalih secepat mungkin.Takut jika kenangan itu melampau - lampau sehingga boleh mematahkan semangat aku.

Aku tahu.Itu kali pertama aku berjauhan dengan keluargaku.Aku mengambil keputusan untuk menyambung pelajaran, walaupun sudah hilang mood aku untuk belajar.Aku pujuk jua nestapa hati ini untuk belajar.Aku tahu keputusan itu aku buat setelah berhari - hari aku solat dan berdoa.

Akhirnya aku sampai di Sandora.Tempat terpencil tersebut terletak di negara Malaysia.Sungguh aku tidak sangka.Terdapat jua kawasan mundur ini tetapi mempunyai institut pelajaran awam disini.Kakiku melangkah satu - persatu dan aku tahu, langkahanku bermakna meninggalkan keluargaku di Kuala Lumpur.

Mindaku berpusing mengingatkan kenangan 2 tahun yang lepas.Kini sudah 2 tahun aku bermastautin di Sandora.Sandora merupakan bandar pencil yang mempunyai kelengkapannya yang tersendiri.Tidak banyak bezanya Sandora dengan Kuala Lumpur.Cuma aku akui, di Kuala Lumpur lebih banyak hiburan.Berbanding dengan Sandora, disini hiburan mereka di dalam bentuk sukan atau tarian.Aku mendapati di Sandora, anak - anak gadisnya lebih cantik.Ya, sebagai lelaki, memang aku tergoda, tetapi hatiku terpaut pada dia yang satu.

Hah!!Terkejut aku apabila mengetahui bahawa telefon bimbitku hilang.Aku meraban mencari telefonku.Aku tahu, di Sandora bukan banyak liputan, tetapi telefon sangat penting bagi aku.Disitulah aku menyimpan segala - galanya.Aku sudah panik.Mukaku pucat.Sebagai lelaki, air mata perlu dijaga, tetapi kali ini aku menangis.Air mataku tumpah seperti seorang wanita menumpahkan air mata disaat dia mengetahui dia akan berpisah dengan keluarganya keesokan harinya.

Aku redha dengan kehilangan telefon.Namun, disitu aku menghargai kehadiran rakan - rakanku serta ibubapa aku yang masih memberi sokongan kepada aku.Mujur ibu aku tidak meleteri padaku.Aku tersenyum.Aku meneruskan jua kehidupanku yang baru dilanda masalah pertama.Orang kata dugaan hidup.Aku terima Ya Allah.

Kemudiannya, aku menjadi bingung apabila laptop kesayangan aku membuat hal.Aku terpana.Aku bingung.Akhirnya aku redha dan mengikut kata orang bijak pandai.Aku tersenyum untuk menghilangkan rasa gelisah.Namun kini aku gelisah.Aku perlu menghantar banyak laporan, dan kepalaku masih berserabut dengan masalah - masalah yang kian menjelma..

Ya Allah, mampukah aku menghadapi segala dugaan yang Engkau berikan ini?Adakah Engkau sedang membalas setiap dosa yang pernah aku lakukan selam aku hidup ini???

Isnin, 16 Ogos 2010

Lagu!~


Tak perasan, dah sampai 100 post aku neh..berjaya juga aku akhirnya mendaki ke gunung tinggi...aku dah penat buat report and mencari sumber2 maklumat utk report, maka aku pon rehatkan minda dgn mendengar lagu2 cinta English seperti You'll Be In My Heart, Colours Of The Wind, tetiba je terbenak dihati ini...

Dah x larat lagi nak pike psl report neh, so pas dengar beberapa lagu, aku ingat aku nak tidur, esok bangn sahur, and tidur sekejap, pastuh bangun get ready utk g kelas....

Adoi...yai!!!!


BeritaBaik!~

~Forward frm lctrer...Salam.Kelas hari ni cancel.Saya tak sehat.Beritahu kelas.tmasuk ptg~

Gembira satu umat 2SGG, tapi sayang, lambat SMS tuh sampai dr Aina,..aku dah ada kat bus stop baru nak SMS, tapi nasib xde bus agi...tapi tadi baru aku post baju kat adik aku...tak tahu pulak aku yg kene minta dulu borang pos laju..aku igt kene beratur je..chet...publisiti betol..xde kaitan..so hari neh nk buat apa???

  • tidow?
  • main game?
  • baca novel?
  • main guitar?

helo, helo, helo cik syazyan!awak ade byk assigment to do..semuanya due date rabu neh..u boleh
rileks lagi ea????



oh!cik blog dh mrh kt aku...ok2..i g buat keje..tp i dh addicted r...heeeee



cik syazyan..g buat keje...



sabarlah..i nk search utk etika neh..mengong..



u ckp i mengong????



:-[


- akhirnya pergaduhan ini x berakhir -

Ahad, 15 Ogos 2010

Keluh!~


Haish!~

Mengeluhku setiap hari!~

Mendengar lagu yang sama!~

Membaca cerita yang sama!~

Memandang permandangan yang sama!~

Dua tiga kucing berlari!~

Mana nak sama dengan maharaniku?

Sudah berkali - kali ku mencari pengganti!~

Mana nak sama dengan Faridku?

Dengarlah monolog dalaman aku ini!~

Aku sudah bosan menafikan perasaan ini!~

Setiap hari aku berusaha memujuk hati yang semakin lara!~

Menghadapi dunia ini!~

Menghadapi segala ketegangan hidup!~

Membenci kau sahaja yang aku mampu!~

Kerna hati aku sakit jika masih menyayangi kau!~

Kenapa muncul sedangkan tidak kekal?

Kenapa lafazkan kata janji?

Kenapa aku masih mengingati kamu?

Kenapa aku masih mengeluh?

Sedangkan kau bergembira?

Memang aku bodoh..!~

Haish!~

Mengeluh lagi!~

Stop it!~

Talentime!~

Setelah berhempas pulas menyiapkan digitized, akhirnya hampir dapat aku siapkan kerja itu...ada satu agi kerja yg harus aku siapkan, etika pulak...aduh, senak perut aku dibuatnya...

orang selalu bertanya pada aku, dari mana aku dapat ilham nak karang sebuah cerita, aku cuma jawab, terlintas di fikiran...aku dah kata, kebolehan aku ialah, making story, and everybody akan percaya dgn cerita aku and xkn dapat tahu kalau aku menipu, kecuali kalau orang tu pro r..cerita - cerita yang ditulis oleh aku dlm label talentime tu adalah hasil fikiran aku..aku cuma suka making story, and publish..sebab tu r masa aku kechik2 aku ade cita2 nk jd penulis tersohor...alik2 jd geospatialist...jd r..drpd xde langsung kan???tapi percaya atau tidak, aku tak pandai nak buat sajak..x reti r...hahahaha..setelah lama lp aku diformat, akhirnya lp aku kembali ke bentuk yang asal...alhamdulillah..

well guys and gurls..klu aku ade ilham nk wat cite, aku buat ea..
x kira bila2 pon...




aeno, aku promote kucing ko!~

GhostStory!~

Aku pulang ke rumah pada petang itu seperti biasa.Kereta Honda City pemberian arwah suami aku dibiarkan terpakir diluar rumah dahulu.Sekejap lagilah.Aku bermonolog kepada diri aku.Aku terus duduk di atas kerusi yang sangat empuk itu.Semua harta di dalam rumah agam itu adalah milik arwah suami aku yang kaya itu.Ramai yang pandang serong apabila aku membuat keputusan untuk berkahwin dengan seorang lelaki usahawan yang berusia 50 tahun.Mulalah orang ramai membuat fikiran sendiri bahawa aku berkahwin dengan lelaki tua itu kerana harta.Sedangkan anak - anak tiri aku melayani aku seperti biasa walaupun ada diantara mereka sudah tua daripada aku.Aku sendiri tidak tahu mengapa aku berkahwin dengan dia.Apa yang aku tahu, bukan kerana harta tetapi atas budi bahasa dan balasan.Selepas hampir setengah tahun aku berumah tangga dengan dia, dia mula menunjukkan tanda - tanda yang dia akan meninggalkan dunia ini.Aku maish melayani dia seperti seorang isteri yang sangat mengambil berat walaupun tiada perasaan cinta terhadap dia.Disaat hembusan terakhirnya dia ada mengatakan bahawa dia amat berasa bersalah kerana menyebabkan aku difitnah.Aku hanya tersenyum dan menjawab adat kehidupan.Orang hanya melihat keburukan kita.
Tiba - tiba telinga aku mengangkap bunyi yang amat pelik daripada bilik arwah suami aku.Sebelum ini aku pernah mendengar tetapi aku malas hendak ambil tahu.Namun kali ini bunyi ini lebih pelik dan kuat.Aku mengorak langkah perlahan menaiki tangga menuju ke bilik itu.Jantungku berdegup kencang apabila mendekati bilik itu.Aku dapat merasa aura kejahatan di dalam bilik itu.Aku berhenti dihadapan pintu bilik itu.
Tiba - tiba aku terdengar seperti suara orang bergaduh.Kemudiannya aku terdengar bunyi kaca berderai.Aku terkejut.Astaga!Aku mengucap panjang.Segera aku berlari turun ke bawah.Aku segera mengambil air wudhuk lantas mengerjakan solat asar sebelum terlambat.Terkocoh - kocoh aku dibuatnya.Bulu roma aku menegak sepanjang masa.Jari - jemari aku pantas menekan key pad telefon mendail nombor telefon anak sulung tiri aku.Hanya kedengaran bunyi tut kemudiannya voicemail.Telekung masih melekat dimuka aku.Aku lantas mendail nombor ahli keluarga aku.Oh, aku terlupa.Bagaimana mereka hendak menemani aku?Sedangkan aku berada jauh dengan mereka.

"DAM!"

Telefon bimbit aku terlepas daripada genggaman.Jantungku berdegup kencang.Dari mana datangnya bunyi itu?Persoalan itu muncul di benakku.Jari - jemariku lantas meraba - raba semua buku di atas meja itu tetapi pandangan aku tetap kepada pintu bilik solat itu.Aku mengambil Al - Quran lalu diletakkan di dada aku.Mulutku kumat - kamit untuk cuba membaca ayat - ayat suci Al - Quran, namun lidahku kelu.Kebas terasa.Aku kuatkan hatiku untuk membaca kalimah - kalimah suci Allah S.W.T.


"Apa?" aku terkejut.
"Ayah jadi kaya bersebab puan " anak sulung tiri aku bercerita, membuka rahsia keluarganya yang selama ini tersimpan rapi.

Aku hairan.Dia tidak memanggil aku dengan panggilan ibu atau emak, tapi aku tidak kisah itu semua.Aku melihat dia merenung bingkai gambar mereka sekeluarga sewaktu dia masih kecil.Arwah madu aku sangat cantik jika hendak dibandingkan dengan aku.

"Emak cantik.." dia memuji ibu kandungnya.

Sedikit perasaan cemburu hadir dihati aku.

"Puan pun.." aku melihat matanya bergenang.
"Puan, saya nak nasihatkan puan, banyak - banyakkan membaca Al - Quran sewaktu bersama dengan ayah saya "

"DAM!"

Bunyi itu mengganggu lagi konsentrasi aku terhadap bacaan Al - Quran.Aku tahu kehendak bunyi itu, namun aku tidak mampu menunaikan permintaannya.
"Ya Allah Ya Tuhanku, aku bermohon meminta perlindunganMu, sesungguhnya aku manusia biasa yang hanya mampu berpasrah dengan kehendakMu, aku memohon padaMu agar Engkau melindungi hambaMu yang kerdil lagi hina ini daripada segala gangguan syaitan, iblis, dan jin yang menyesatkan umat manusia,Engkau perkuatkanlah iman aku terhadapMu Ya Allah, aku memohon daripadaMu, Engkaulah Tuhanku yang Satu, padaMu lah aku memohon segala pertolongan, perlindungan, rahmat, ampunilah dosa - dosaku, dosa - dosa ibubapaku, dosa - dosa keluargaku, dosa - dosa umat Islam yang alpa denga suruhanMu,perkenankanlah doaku Ya Allah."

"DAM!"

Pintu bilik solat aku terkopak.Kuat sungguh makhluk Tuhan itu.Hidungku sudah mencium bau yang sangat busuk, tetapi jari - jemari aku masih menadah meminta belas kasihan daripada Allah S.W.T.Aku tahu makhluk itu berjalan ke arah aku.Namun pandanganku masih kepada Al - Quran.Aku tahu permintaan makhluk itu.

"Ya Allah, aku mohon padaMU, ko ampunilah dosa - dosa arwah suamiku Ya Allah,walaupun aku tiada perasaan cinta terhadap dia, tetapi aku tetap menganggap dia orang teristimewa dihati aku."

Aku meraup wajahku dengan jari - jemari.


"Sayang, berikan aku nyawa baru, kau mampu berikannya, aku mahu mencari kekayaan lagi, sayang, kau cintakan aku bukan?Tunaikanlah permintaan aku ini, aku tersiksa di dalam kubur sayangku, sayangku, ikutlah janji dia, sayang, kau mahu aku mendampingi dirimu bukan?Jadi temeterailah janji engkau dengan syaitan itu, sayang, aku mahu hidup lagi, aku mahu mencari kepuasan didunia, sayang, aku merintih dan tersiksa"

Roh arwah suami aku merayu - rayu agar aku mengikut kata - kata syaitan, tetapi segala permintaannya aku endahkan.Aku tahu, setiap senja dia akan datang ke rumah agam itu merayu kepada aku seperti apa yang telah dilakukan terhadap bekas madu aku.

Pulanglah engkau kedunia engkau, biarkan aku didunia ini menjalani kehidupan seperti biasa.

Payah!~


malas nak fikir lagi..pakai je lah email shahrulsyazyanabu tuh...
chantek what????

Khamis, 12 Ogos 2010

KIsahCinta(BuatanSendiri)!~

Aku masih memandang kepada rumah itu.Rumah itu tidak banyak perubahannya.Cat masih berwarna putih.Kereta besar Naza berwarna kelabu masih terpakir di luar.Bezanya rumah itu kelihatan sunyi, tidak seperti dahulu.Rumah bercat putih itu suatu dahulu pernah diwarnai dengan gelak tawa penghuni rumah itu.Aku tidak tahu nasib akan penghuni rumah itu.Sudah lama tidak dihubungi.Kalaulah rakan aku tidak mengungkitkan nama dia semalam, sudah tentu hari ini aku keluar bersama Qayum, bakal tunang aku itu.
"PONNNNN!!!!!!!"

Bunyi hon daripada belakang mengejutkan khayalan aku terhadap rumah putih itu.Aku menggerakkan sedikit kereta aku kehadapan agar kereta dibelakang aku dapat parkir di hadapan rumahnya.Aku memerhatikan kereta yang berwarna gelap itu.Kereta itu berhenti dihadapan rumah putih yang dari tadi aku perhatikan.Seorang lelaki berkulit hitam manis dan berbadan tegap keluar daripada kereta itu lalu membuka pintu pagar tersebut.Dimatanya terdapat kaca mata yang dipakai untuk melindungi dirinya daripada terkena kepada sinaran UV yang berbahaya kepada mata.Aku turut tidak ketinggalan untuk menjaga mata aku.Aku perhatikan sahaja gerak geri lelaki itu yang sangat aku kenali itu.

Entah kenapa, jantung aku berdegup dengan kencang.Aku menafikan perasaan itu, tetapi aku akui.Aku mula berdebar apabila melihat lelaki itu berjalan menuju ke keretanya.Peluhku perlahan - lahan menuruni badan aku dan membasahi baju aku.Panas.Aku menghidupkan enjin kereta.

"GREEKKKKK!"

Allah!Apasal bunyi macam semput je?Aku panik apabila pandangan lelaki itu dikalihkan kepada kereta aku yang tidak jauh darinya.Tidak...Hah!Buangkan perasaan itu.Sesungguhnya Qayum dihati engkau.Aku menghidupkan enjin itu tanpa memandang kepada lelaki berkulit hitam manis itu.Tetapi aku mencuri - curi pandang kepadanya.Aku tahu perasaan itu sebenarnya.

Kereta itu meluncur laju masuk ke dalam rumah putih itu.Keluar sahaja lelaki itu, dia membuka pintu di penumpang disebelah kanan.Aku menggerakkan kereta aku agar lebih dekat dengan pintu pagar rumah putih itu.Kini aku boleh melihat dengan jelas wajah lelaki itu.Seorang wanita yang sedang sarat mengandung keluar daripada pintu penumpang sebelah kanan.Lelaki itu memimpin jari - jemari yang halus itu.

Aku mengetap gigi tanda protes.Cemburu yang amat.Astaga!Qayum.Aku segera mengucap panjang apabila merasai perasaan itu mula menular dijantung dan seterusnya akan menular saraf - saraf yang akan membawa kepada otak untuk ditafsirkan perasaan itu.Ya Allah!Ampunkan hambaMu ini.Aku cemburu melihat dia bahagia bersama wanita itu.

Lelaki berkulit hitam itu pergi mendekati pintu dan menutup pintu pagar itu.Aku tahu.Dia sedang memandang aku.Kaca matanya ditanggalkan dan mula memerhatikan aku dengan fokus.Padangannya ditujukan kepada aku.Tiada siapa.Aku turut memandang dia.Perasaan aku bercampur - baur.Aku tahu perasaan itu sudah mula menular keseluruhan hatiku.Ikutkan hati, katanya buta.Ikutkan perasaan, katanya menyesal.Aku menanggalkan kaca mata hitam aku itu.



Pandanganku bertaut kepadanya.Indahnya kenangan yang sudah mula bermain - main di fikiranku.Awan putih yang luas itu seolah - olah menjadi skrin projektor aku untuk melihat kenangan - kenangan cinta aku yang indah itu.Ketika itu, ingin saja aku melaungkan dunia itu aku yang punya.Biar satu dunia tahu yang aku sedang dilamun cinta dengannya.Aku dapat melihat dibibirnya terbentuk satu senyuman yang selalu dilemparkan kepada aku ketika aku sedang sangat memerlukannya.


Tidak!Jantungku berhenti berdegup.Pandanganku hitam apabila lengannya yang suatu dahulu pernah dipimpin oleh aku dipimpin oleh wanita itu tadi.Wanita itu membawa masuk lelaki itu masuk ke dalam rumah itu lalu membiarkan aku berlinangan air mata.Aku masih terkedu disitu.Air mata aku masih membasahi pipiku.Aku tahu, aku tidak dapat menafikan lagi peraaan itu.Akhirnya otak menguasai kali ini.Aku mengaku.Aku masih cintakan dia, walaupun dia sudah mempunyai isteri.

Rabu, 11 Ogos 2010

Kemas2!~


1st day berpuasa...
selamat berpuasa..oh ye..tempat aku nk ujan...mood aku - nk tidow..tp .... de byk assgmt kene buat..pki autocad map 2004, prob nyer xleh install kt lp aku...prob sungguh...tp mood aku kt FB ialah exhausted...haish...
hahaha..aku penat r..otak aku neh yg penat berfikir...so cik aza pulak sedang semak2kn diri mencari blog2 on9 yg menjual baju kurung, x pon selendang..
aku x nafikan..harganya boleh dikatakan murah berbanding harga luar..tapi aku x bape nk percaya e - dagang neh....
ujan dh turun.....waaaaaaa..aku nk sim baru..aku xnk pki no kepala 2 tuh..x syok..nk nombor lama..plez..diela..plez spend a little time for me...plez...i'm begging...

haish..... exhausted
pe kaitan ngn gambar di atas neh???

Selasa, 10 Ogos 2010

SoalanApekahIni!~

BFF aku suka tanya kt aku taw..mcm2..and aku pulak jenis suka menjawab je...ape aku nk jwb pon aku x kesah...tapi aku x berani pulak nk jwb soalan lec aku..agi2 MGH..hahahaha..

tadi wakil kelas aku, 2SGG, Adam..ape tah full name mamat tuh..lahir 91 tuh...kowt..die kata 2SGG x united..macam mana nak united???baru 40 orang dah puak2...puak labu sayong r ( jenal cakap r ) dah 1 puak...puak direct entry ( iaitu puak aku )..puak aina ( ituh x masuk campor )..
kiteorg cuba merapatkan tali silaturrahim..tapi x berjaya...mungkin masih dalam penitian agi...mungkin 2SGG sedang berjalan mencari sesuatu mende yg boleh mensatukan kiteorg neh..sesungguhnya aku sendiri x taw ape yg aku merepek di malam ari ineh????!

berbalik kpd tajuk kite tadi...soalan apekah ini???paham x???kadang - kadang BFF aku suka tanya soalan - soalan yg agk tragis dlm pementasan hidup aku neh...yelah..hidupkan bagai pentas dunia kita..kitalah pelakon utama yang akan menciptakan skrip sendiri untuk terus berlakon di dalam pementasan ini...dan macam biasa aku akan menjawab tanpa sebarang perasaan dan riak wajah aku yang selambek...dan sebenarnya aku nak mengaku..setiap kali soalan yang agak tragis itu ditanya, hati aku yg lembek neh sebenarnya terasa seperti ditoreh oleh pisau belet ( pisau seposen ) lalu mengeluarkan cairan darah pekat berwarna merah (darah aku warna pekat merah )...cairan darah itu akan mengalir dan menyebabkan luka torehan itu pedih..tapi air mata aku tahankan saja...buat apa menangis untuk torehan hati itu..semakin lama luka itu mula bernanah sebab x dirawat..dah luka tuh terbuka..luka yg terbuka perlukan rawatan n dibalut..jd aku sentiasa akan memastikan luka aku itu dirawat even cara paksaan atau relaan..tetapi sesungguhnya...aku dh x mampu nak menjawab soalan2 tragis..jd stop tanya aku soalan2 itu..aku rayu....
p/s: antara soalan2nya...
  • ca'ol..ko tak nak cari pengganti farid ker???
  • ca'ol..sini banyak laki ensem2 dr farid..tak teringin ke???
  • ca'ol..ko x rindu ke kt farid??? ( pliz..soalan ini haram didengar ditelinga aku )
  • ca'ol..muka laki tuh macam faridlah..kan???
  • ca'ol..macam mana boleh putus ngan farid??? ( sila baca post aku yg mengumpat part 2 )
  • ca'ol..aku ade laki baru..ko nk knl??? ( ish )
p/s: ini jawapan aku secara mutlak...

  • farid adalah lelaki yg aku masih syg n masih bertakhta dihati aku...
  • farid lelaki plg kacak pena aku knl...
  • aku rindu sgt2 kt farid sehingga aku membenci dia...
  • farid mmg byk muka sama..dh die ade style sendiri...
  • sila baca ye post aku tuh...
  • tak nak..aku xde nafsu nk knl ngn mana2 jantan pon skg neh...
sekian terima kasih

Ahad, 8 Ogos 2010

Tersentuh!~


Nota untuk seorang lelaki yang pernah bertaktha di hatii..

Saya telah mengembara ke hujung dunia, mencari cinta saya. Tapi pertama kali bertemu awak, hati saya terus terpaut... Demi tuhan, saya tak tahu kenapa. Tapi itulah kebenarannya..
Saya telah menolak cinta awak, tapi awak mencabar saya dengan kejujuran awak, awak tahu yang awak tidak bertepuk sebelah tangan. Dan, awak berjanji saya bukan salah seekor kupu-kupu perhiasan di dinding kamar awak....
Hanya dengan sebuah renungan, saya jatuh tersungkur ke penjuru mata awak.... saya tak dapat membohongi perasaan saya bahawa saya menyayangi awak.. Dan saat saya mencintai awak, saya jatuh ke dasar perasaan yg paling dalam... Lemas dan hampir tenggelam... dalam lautan kasih sayang, seribu impian, dan saya mula terpikir, saya mengembara ke hujung dunia, mencari awak, rupanya awak ada di sisi saya selama ini dan baru saya sedari tika dan saat itu...
Bagai merpati putih cinta saya berkelana mencari singgahsana di hati awak... nyata saya tak temuinya..... Tapi akhirnya, bila awak telah memiliki cinta saya... awak mencampakkannya jauh ke dasar laut yg tak mampu saya selam.... disana saya tak mampu melihat cahaya.. Awak beri saya harapan, dan akhirnya awak jugalah yg menyalakan api dan membakar saya dalam diam...

Saya sedih sangat, bila awak kata awak tak tahu apa yg sebenarnya awak cari.... Tapi jauh disudut hati ini saya merasakan awak masih belum cukup dewasa untuk memahami apa itu cinta dan mungkin tak akan pernah dewasa..... Atau mungkin juga.. awak belum pernah benar2 jatuh cinta pada seseorang... Jadi, selama ini siapa saya dihati awak...????


Adakah selama ini awak sebenarnya tidak pernah menyintai saya?

Siapa yg memujuk saya untuk membuka pintu hati?

Siapa yg mengajar saya,bahawa Cinta itu perlukan pengorbanan?

Siapa yg memberitahu saya agar sentiasa jujur pada perasaan sendiri??


awak.....

Awak mungkin jenis lelaki yg boleh menyintai ramai perempuan berkali-kali. Tapi saya pula seorang perempuan yg percaya bahawa dalam hidup saya hanya ada 1 lelaki, 1 cinta dan 1 perkhawinan....

Kita hidup sekali, mati sekali dan menyintai sekali.......

Melangkah pergi meninggalkan awak, telah mengambil seluruh kekuatan yg saya ada. Jangan anggap saya tinggalkan awak kerana saya bencikan awak. Jangan pernah menganggap..


Bagaimana harus saya bencikan awak, sedangkan setiap hari, saya merindui awak, biarpun pada ketika awak berada disisi saya... setiap saat saya mengingati awak... seumur hidup ini saya mencintai awak...


Awak...

Sebelum saya menghilang dari dunia awak, saya ingin menyatakan sesuatu, yang tak pernah awak tahu. Kalaulah awak bertanya pada saya, sedalam mana saya cintakan awak, inilah jawapan saya....

'Kalau suatu hari, awak kehilangan suara, saya akan memberi suara saya, agar awak dapat bersuara semula. Meskipun waktu itu, saya akan bisu buat selamanya....'

'Dan kalau suatu hari awak kehilangan hati, saya akan memberi hati saya agar awak dapat hidup untuk selama-lamanya, Meskipun waktu itu saya tiada lagi di dunia ini...(awak tak pernah tahu).


Semuanya untuk awak, tapi satu jer.. yg tidak akan awak dapat dari saya sebelum awak menikahi saya....


Seseorang pernah berkata,


'If you really love someone, then let that person go. If that person is meant for you, that person will come back to you eventually. But if that person does not, then that person was never meant for you, in the first place.....'


Awak.......

Kerana saya mencintai awaklah saya melangkah pergi, demi kebahagiaan awak.... saya berdoa supaya suatu hari nanti, awak akan temui apa yg awak cari.... Supaya suatu hari nanti awak akan memahami apa erti cinta yang sebenar... supaya suatu hari nanti, awak akan dapat mengetahui, bagaimana rasanya terlalu mencintai seseorang.... dan semoga awak takkan pernah terlewat untuk menghargainya.....

Awak.....

saya percaya pada tuhan yg mempertemukan kita, saya tahu ada hikmah disebalik semua ini.... dan saya tak akan menyoal... saa juga tak pernah kesal.... sekurang-kurangnya sepanjang mengenali awak, saya telah bersikap ikhlas dan jujur dengan perasaan saya.

Saya juga percaya, andai benar kita punya jodoh, awak akan kembali pada saya.... itu bukan harapan saya... tapi saya ingin belajar untuk pasrah pada ketentuan tuhan... Dan kalaupun awak takkan pernah kembali pada saya, saya percaya, mungkin itu yg terbaik...

Ikhlas:

Wanita Yang Pernah Menyayangimu Sepenuh Hati



tersentuh hati aku apabila membaca nukilan seorang gadis ini...
cerita ini sangat sadis..serupa dengan kisah cinta aku...
lupakan sahaja zamn percintaan itu....

Bahagia!~

Kebaikan Single :



xyah risau psl kedit fon..
xyah risau psl fon kemana..
bangun pagi boleh tidur balik or mandi..
xyah nak fikir nk belanja org kalau kuar dating..
boleh usyar lelaki hensem2...
xyah nk cemburu..
x buang masa..
xyah nk fikir hadiah anniversary
xyah nk wish2 burfday neh..
x semak pic dlm fon..
xyah nk wish gudnyte tiap2 mlm..
xyah nk pujuk2 klu dh merajok..
xyah pening2 kepala fikir jantan kita g mana..
xyah nk fikir tempat nk dating..
xyah nk pikir cane nk kasik macthing warna baju..

yg penting....

bahagia

Sabtu, 7 Ogos 2010

Cita-cita!~

hari neh aku sekadar berbaring..baring dengan air liuh basi mengenangi telefon yang sudah hilang buat selama - lamanya...otak aku dah penat memikirkan salah siapa sebenarnya bila fon aku hilang..tapi bila malam tuh mak aku SMS aku kata kat aku...

"adik, Allah nak uji adik tu,..sabarlah ye adik.."

akhirnya aku pasrah dengan kehidupan alam ini dan meminta pertolongan dan perlindungan daripada Allah S.W.T...betul cakap mak aku tuh...

utk menghilangkan mood sedeyh neh, aku nak bercerita tentang cita - cita aku neh..yang sentiasa berevolusi sehinggalah sekarang...sekarang????okay..aku stori - mori ea...


- time tadika -
cita - cita aku nak jadi doktor...
tapi kenapa ilustrasi atas neh doktor laki ea?dah puas aku cari yg pompuan, tp xde r..


- time darjah 1 dulu2 -
nk jd flight attendant..yg mcm awan dania tuh, tapi sayang badan aku agak comeyh, jd mak aku gelakkan aku kata kalau aku naik flight, musti flight tuh jatuh..kejam..sadis..hehehehe..

ada ati pulok tuh aku neh..body dh mcm lembu nk bersalin..hahahaha


- time darjah 3 plak -
balek semula kpd cita2 lama, tp twisted cket je..nk jd doktor haiwan, sbb aku sangat menyayangi kucing...tetibe tukar agi..nk jd cikgu...hahahaha

tapi aku kalau ngajar ank org, mati ank org tuh aku tempeleng nyer ari2..


- time darjah 5 -
berubah lagi..kunun ada berhasrat nak menjd penulis tersohor..sebab masa tuh kalau tak silap aku, aku ada buat cerpen pertama dengan bahasa standart kanak - kanak yang masih belum mencapai akal balighnya...

aku dh x igt mne aku letak buku yg penuh ngn hasil tulisan aku yg sangat suci itu


- time form 1 -
tetiba berminat nak menjd ahli sejarah..sejarah A lah katakan..tuh yang tetibe bercita - cita sangat tuh..x pon nak jd ahli arkeologi...


hahaha..sebenarnya cita - cita aku yg neh terpengaruh ngn National Geographic..


- time form 3 -
masa tuh aku agak minat dengan sains, maka aku ada cita - cita nak jadi saintis, tp OMG, kalau r betul aku serius dengan cita - cita tuh, maka life aku untuk lab je..

nasib x jd betol2..nasib aku mengong kt science neh


- time form 4 -
aku keliru time neh..bajet nk jadi saintis...tapi sambung study dalam bidang pengajian kejuruteraan awam..what?!so cita - cita aku nak jadi engineer...maka disini aku telah mendapat 1 matlamat dan visi serta misi iaitu untuk belajar bersungguh - sungguh di dalam bidang awam and further kat politeknik PD ( Diploma ) kemudian dapatkan lesen utk jd kontraktor kelas D kalau aku x salah r...


bercita - cita jugak aku neh ea...hahaha


- form 5 -
cita2 aku nekad, nak jadi engineer tapi bermula dengan kelas rendah dulu..and waktu tuh, aku sangat minat dengan bab struktur tanah, traffic light, and loji kumbahan...peliknya interest aku???

tersenyum dengan perancangan tersendiri..


- umo 18-
aku ditawarkan Diploma Ukur Tanah di UTM ic KL..aku taw ukur tanah neh..aku x berapa minat, tapi memang aku sedeyh sebab aku x ditawarkan Diploma Kejuruteraan Awam di Politeknik PD seperti yang dirancangkan..so aku approve tawaran UTM neh..seminggu kemudian, aku dapat tawaran sambung study kt UiTM...what the fish???lepas seminggu aku dah melabur kt UTM sebanyak rm1250 baru UiTM nak mention kat aku???tapi kt UiTM aku dapat tawaran bidang yg aku nak..but aku terpaksa rejected...sebulan kemudian lagi aku sedeyh,,,aku dapat tawaran Politeknik PD..rupa - rupanya aku 2nd intake..terpaksa jua hati ku yang luluh ini menolak tawaran yang sangat bernilai bagi aku...jd cita2 aku terus direct berubah..daripada civil engineer, terpaksa ubah kepada land surveyor...
penat mengukur brother..aku neh sampai semput giler ngn kos neh taw...


- umo 19 -
semakin dekat dengan ukur tanah, maka aku dapati ukur tanah banyak cabang dan aku mula meminati sumtink yang berkaitan dengan komputer seperti digitizing image, analyse satellite image...tapi aku memang x minat mengukur..penat...ape kejadahnya aku mengukur tuh???


- umo 21 -
present...cita - cita aku adalah untuk menjadi geosptialist..jurugeospatial...grednya sama level dengan PPU JUPEM...sori mori, aku akan isi post sebagai geospatialist...atau carthographist...sebab major study aku ialah Bachelor in Science ( Geinformatics )




berikutlah evolusi cita - cita aku..tetapi untuk permulaan kerja, aku akan kerja apa sahaja...aku x mengira, asalkan kerja aku itu halal sumbernya dan aku akan perlahan - lahan mengorak langkah untuk menjadi seperti apa yang aku inginkan..akhir sekali, aku ingin sekali membalas jasa parents aku..and utk sibling aku..korang kene berusaha bersungguh - sungguh..

AktivitiSeharian!~

mari sidai kain...
muehehehehehe...
jom...
jom...
jom...