heartbeat

Ahad, 27 Mei 2012

Kenapa Aku Single Lagi?

as salam dan selamat sejahtera semua. oleh kerana aku terlalu tensen dengan esaimen fotogrametry, jadi, aku buat keputusan untuk hapdet blog je lah, bengang! aku bengang sampai keluar air mata. 



sebenarnya, aku baru je terfikir kenapa aku masih single?? aku pernah jugak cakap kat orang lain kenapa single lagi kan? jawapan yang biasa aku dapat ialah belum sampai masanya lagi, belum sampai seru, belum sampai jodoh. bagi aku lain, lain sangat jawapan aku, =.=". chewaaah, bhahahaaaa. 



aku single sebab : 

  • aku malas nak pikir pasal cinta. 
  • aku tak kuasa nak melayan janji - janji lelaki lagi.
  • aku dah serik kene tipu dengan lelaki.
  • aku dah lali dengan janji - janji nak bagai daripada lelaki neh.
  • aku buzy dengan life sebagai gadis single.
  • aku buzy dengan study.
  • aku buzy dengan kehidupan internet aku.
  • aku buzy dengan angan - angan aku.
  • aku buzy dengan impian yang harus aku capai.
  • aku ada family, adik - beradik, kawan - kawan.
  • aku ada banyak masa yang boleh diluangkan untuk diri sendiri. 
  • lelaki yang tak pandai nak menghargai aku.
  • lelaki yang buta.
  • lelaki yang tak nampak aku.
  • lastly, aku dah serik bercinta.


setakat neh, neh sajelah reason hardcore aku kenapa aku still single. hati aku neh dah jadi macam batu apabila ada lelaki datang dalam hidup aku. aku melayan, macam burung merpatilah. korang campak dedak, burung merpati datang, hingap dan makan dedak tuh, tapi bila korang cuba nak pegang, tak dapat pown. goodbye, neh semua sebab bengang sebenarnya, kalau tak, takde makne aku nak hapdet entry baru, =.="

Sabtu, 26 Mei 2012

Malam Rasa Sayang Part 2

assalammualaikum dan selamat sejahtera semua pembaca. kali neh, aku kotakan janji aku iaitu menghapdet pasal dinner SGG pada 23hb5 bersamaan dengan hari Rabu. 


aku rasa macam Fatin Liyana pulak, =.="

malam tuh, secara jujurnyalah aku mengaku, aku gementar, sebab nak buat show kan? sebab sebelum tuh, mereka semua berbincang / bergaduh / berusrah / berdiskusi / bermanja / bercakap / berjerit / ber semua lah antara satu sama lain untuk persembahan malam dinner tuh. 



mula - mula nya, berbincang nak buat drama sepi / drama bisu / pentomen ( ea kew ejaan tuh ? ). aku rilek je la, siap aku reka jalan cerita tuh jugak . aku pown tak ingat sudah jalan cerita drama bisu. kemudian, untuk hari seterusnya, aku tak dapat datang latihan ( atas sebab kesihatan ), maka ada pertukaran lagi setelah berbincang / bergaduh / berusrah / berdiskusi / bermanja / bercakap / berjerit / ber semua lah. bhahahahhaa, jangan marah Adam. 



akhirnya, sepakat suara mengatakan, marilah kita menyanyi. maka, persembahan kami pada malam itu ialah nyanyian. lagu yang dipilih ialah Laskar Pelangi dan Sinaran. perggghhh, pulak tuh, aku nyanyi solo utk Laskar Pelangi verse 2. aku memang cuak kowt, siap aku hafalkan skrip and ingatkan part mana aku kene nyanyi. 



ilusi menunjukkan aku sudah kurus

hokayhlah, dipendekkan cerita, malam dinner tuh, aku cuma pakai sederhana je, kiranya cukup syaratlah. shawl je la pink, selebihnya hitam, mata pown hitam gak, aku takde idea nak bercantik or nak berhias pada malam tuh. sebenarnya, ingatan aku agak terganggu malam tuh. aku asyik ingatkan DIA. nak bergambar pown aku tak seberape mood. hilang moodlah. buktinya, semasa Haziq nak snap picture aku dengan Pak2, aku memang tak pandang kamera, aku takde moodlah time tuh, hormon tak betollah tuh. 



masa makan, aku makan sikit je, mebi tak sedap kowt, memang tak sedap, tapi kenyanglah jugak kan? selepas dah makan - makan, turn untuk persembahan. memang aku cuak, terus pergi toilet, entah macam mana, lepas keluar daripada toilet, nombor aku naik!!!! menjerit aku "SAYA!". hahahaha, sengih memanjang aku ambil hadiah cabutan bertuah, 1st time weyhhhh!!! 



mereka penyanyi

sampailah turn kiteorang untuk membuat persembahan. lagu Laskar Pelangi dimulakan. Jahidi main peranan, tapi aku terus tepuk dahi. 


" Y U NO SING THE SONG? "


tergelak - gelak dibuatnya. memang sampai part aku, mic tak berbunyi, terus tukar mic, entah macam mana, masa aku nyanyi tuh, aku pandang MGH, =.=""""" . hahahahaa, agaknya dapat sumber inspirasi kowt???? lepas tuh turn Adam nyanyi solo, walaweeeyhhhh!!! Adam keluarkan suara dari perutnya.


" Y U NO SING LIKE THAT WHEN TRENING? "


Adam, the singer

bhahahahaa, suara Adam, Noji, Ayong, and Ina memang sedap pada malam tuh. tak sangka semua lecturer terhibur dengan persembahan kami. huhuhuhu, segan betol bile aku tengok balik video kiteorang nyanyi tuh, =.=", BTW aku dah edit video tuh and aku akan upload dalam neh. 




sebenarnya, banyak lagi gambar yang tak dapat, tapi aku curi daripada FB sape - sapelah. hahahaha, aku ada hak nak curik kowt, :)



ehemmm, mohon Nur Azalidah tak jeles, =.="


warga SGG

Jumaat, 25 Mei 2012

Malam Rasa Sayang

as salam dan selamat sejahtera pembaca semua.

hari neh memang nak update blog dengan cerita dinner hari Rabu tuh, tapi banyak lagi picture aku belum dapat daripada sumber yang sahih.

jadi, korang semua, kenelah menunggu untuk picture - picture tersebut di upload ke dalam blog aku. lagi 1, kelas aku ade buat show malam tuh, video dah dirakam, nanti aku mintak dekat si pengrekod, lepas tuh, edit sikit, masuk dalam blog jugak, hehehe.

inshaAllah, aku akan masukkan semua cerita pasal dinner dalam blog neh, :)

ala ala studio gtuh,



Jumaat, 18 Mei 2012

Rentetan

As salam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca setia blog aku. Minta maap, sebab lama sangat aku tak update blog. 


Well, aku ada banyak masalah sangat dalam bulan neh, tetapi, dengan masalah tuh semua, aku bangkit! Chewah ko, kelas maria, hahahahha. Terlalu banyak yang aku ingin cerita untuk entry kali neh. Dimulai dengan kes sakit aku tuh. Aku disahkan menorrhagia, jadi, PK UTM pown refer aku dekat klinik gynae di Hospital Sultanah Aminah JB. Dalam penantian tuh, aku rasa gelisah, cemas, risau yang teramat. Sampailah macam – macam aku fikir. Adik aku siap cakap “ tuh r, terlebih ceredik ko neh “. Hahahha, nak buat gane Badrina, dah neh sifat akak ko, hahahha. 




Nak menunggu hari appointment dengan doctor tuh memang menyiksakan, sebab aku susah giler nak focus dalam kelas, kerja ke, assignment ke, lab ke, langsung tak terusik aku dibuatnya. Semuanya sebab penyakit tuh. Dalam sakit – sakit tuh, memang aku mula sedar diri dan mula dekatkan diri dengan Allah s.w.t. aku bertaubat dan berazam tak nak lakukan kesalahan yang sama. Dalam sepanjang masa tuh, memang aku banyak berdoa supaya aku takde apa – apa sakit. 




Akhirnya, tarikh 10hb5 tuh muncul jugak, ditemani oleh Sue, kawan dalam kelas, aku bergerak ke PK UTM dulu, sebab minta diorang yang hantar supaya sampai ke klinik gynae terus. Yang lawaknya, dalam perjalanan tuh, 1st time aku naik ambulance berbunyi siren, keh keh keh keh. Bingit yang tak payah nak ceritalah. Dalam masa yang sama sebenarnya, aku mengalami menorrhagia yang sangat – sangat teruk. Pendarahan berketul – ketul keluar, memang senang cerita, aku seriau tengok darah, hahahha. 

http://3.bp.blogspot.com/-TthbxbgxxAo/TbFwnienX2I/AAAAAAAAAbw/x-Jnlgj-rEc/s1600/dr+nurse.jpg

Dah sampai dekat HSAJB, situ, misi – misi agak garang, hehehe. Jadi, aku menunggu giliran, cuma entah macam mana, aku boleh terlepas panggilan, sebab diorang panggil nama, so, aku memang terlepaslah. Nasiblah ada Sue, bertanya kat akak – akak misi sana, dapatlah jugak aku masuk ke bilik doctor. Masuk bilik doctor, dapat pulak doctor lelaki. Aaaiiihh, nasiblah ko Syazyan, hahahaha, muka pulak macam David Teo. 


tapi doktor tuh lelaki

So, doctor pown buatlah macam – macam pemeriksaan kat badan aku neh haaa. Siap scan macam yang baby mengandung tuh kowt??? Aku sendiri boleh tengok kat skrin keadaan rahim aku, kosong. Setelah dibuat segala bagai pemeriksaan, dapat disimpulkan bahawa aku mengalami masalah hormone, so, disitu terjadilah menorrhagia. Doctor tuh pown bercerita panjang lebar dekat aku pasal hormone, pasal kesan, semuanyalah. Aku pulak tukang dengar je lah kan??? Aku nak buat apa agi kan? 


neh ubat hentikan darah

Tiba lah ke part paling mendebarkan, part dia nak bagi aku ubat apa. Pelamaaaakkkkk! Memang banyak betul ubat yang dia kasik kat aku. 3 ubat untuk menghasilkan semula darah merah, 1 ubat untuk stopkan bleeding, dan ubat last, ubat ponsten. Aku tak makan pown ubat ponsten tuh, sebab orang cakap, ubat tuh boleh jadi dadah, takut addicted je. Aku just makan setiap hari agi 4 ubat yang lain. Ubat stopkan bleeding tuh dia bagi untuk kuantiti dalam masa 5 hari sahaja. 



Habis je jumpa doctor tuh, aku balik UTM naik bus, lepas tuh, terus kemas – kemas bilik, amek si DIN sekali, balik rumah dekat Puchong. Sempat agi, padehal, kerja, bukan kemain agi menunggu. Entah macam mana, keinginan nak balik serius meninggi, dengan sakit – sakit tuh aku balik juga. Aku biarkan sahaja sakit kat pinggang ke, perut ke, tak selesa ke, yang penting, balik rumah. Assignment pown aku biarkan dalam keadaan tak terurus langsung.



Sampai je rumah, aku terus rehat, dan tidur. Esok baru nak pergi berurut dekat bidan. Masa tuh, apa yang aku fikir ialah USAHA, aku tak kire, yang aku tahu, USAHA tuh harus ada untuk menyembuhkan penyakit. Lepas dah berusaha, baru bertawakal. Hokayh, pengalaman urut tradisional, aku berjalan tuh, bajet urut macam badan biasa tuh, so, muka aku pown relakslah kan?? So, bonda ( orang yang mengurut tuh ) pown suruh aku baring untuk bersedia diurut. Aku still, muka harus maintain. Hokayh, mula – mula memanglah bonda sapu minyak dulu kat bahagian perut. Sekali daaaaa, pergggggghhhh, aku dah rasa siksa wanita yang sudah melahirkan anak untuk diurut. Perrrggghh, sakit dia sampai aku boleh rasa pergerakan dalaman aku tuh! Aku memang betul – betul rasa sakit masa diurut tuh. Takpelah, demi nak sihat, aku sanggup menghadapi kesakitan diurut. Selepas diurut, bonda suruh aku minum air kunyit selama 7 hari. Tuh lagi 1, memanglah pahit air tuh. Tekak aku pown dah naik loya, tetapi, harus dilalui, mana ada ubat yang manis rasanya. 




Sepanjang aku dekat rumah, ada gak aku pergi hospital sana, darah aku diambil, dan Alhamdulillah, kompem aku sihat, jadi aku bersyukur. So, aku pulang semula ke UTM pada hari Ahad seperti biasa. Sampai di UTM, kehidupan diteruskan macam biasa. Disini, aku ingin berkongsi 1 berita gembira, menorrhagia aku dah berhenti, syukur tak terkira, gembira tak terkata, hahahaha, aku dah boleh bersemangat nak belajar dan buat kerja, inshaAllah. 


Hormone oh hormone, aku tersenyum kerana kau hormone, tak sangka, kehidupan aku boleh upside down taw, tetapi, aku tetap gembira dan ambil kes ini sebagai teladan dalam hidup aku. Sebenarnya, bila aku cerita pasal penyakit aku neh, ramai je perempuan – perempuan dekat laur tuh yang ada masalah macam neh jugak. Cuma diorang lebih suka senyap dan diamkan diri. Aku neh pulak alert, sebabnya ialah, aku pernah nampak adik ada penyakit macam neh, so, aku dah ada caution untuk diri sendiri taw. Macam langkah berjaga – jaga, kalau ada penyakit, terus jumpa doctor, jangan nak senyap – senyap. 


Aku taknak penyakit yang melarat, daripada perkara kecil, boleh jadi perkara besar. Samalah dengan belajar jugak. Kalau dari awal tak paham, sampai ke akhir bab kesudah kau langsung tak paham, so, cara terbaik, pre caution lah. Tak payah malu nak cerita kat doctor “ doctor, period saya dah lebih daripada sekian sekian sekian hari “ , and 1 agi, memang kau akan hafal skrip yang sama kepada banyak doctor apabila doctor tanya apa sakit kau. Haaa, 1 agi, jangan dok suka – suka sangat berfikir melampau macam aku neh, aku neh, dah fikir jauh ke depan yang amat. Haaaiihh, aku neh memang macam neh, masa bercinta dengan Farid pown, aku boleh berfikir sampai ke anak cucu, warkahkahkahkah, so lawaklah. 


So, conclusion, jangan risau kalau ada sakit, kita kasi kerja dekat doctor tuh semua, hehehehehe, sebenarnya, aku tak suka gak nak pergi hospital neh, bau dia semacam, hahahaha. Hokayh, bersambung dengan entry lain pulak. Yang penting, sentiasa bertawakal kepada Allah S.W.T. 

Selasa, 1 Mei 2012

Ubat Oh Ubat

as salam dan selamat sejahtera semua


jadual baru PK UTM, pintu masuk pown baru gak, kat belakang sanun


semalam aku ada ceritakan aku pergi klinik? or nama lebih glemer die PK ( Pusat Kesihatan ). well, neh haaa aku nak cerita kan. setelah makan dalam kul 11 lebih macam tuh, aku pergi ke PK dengan lyn. sebenarnya, aku berdebar, so nak tunggu doktor tuh, aku main game fruit slash dalam fon lyn, best pulak slash buah - buah tuh gune screen touch. 



tapi dalam penantian, aku ternampak pulak Jenal, Liang, and Jahidi dekat PK, tapi bahagian Gigi. well, mungkinkah mereka sedang mencabut gigi? or pape je lah kan? lepas tuh nombor aku naik. masa tuh berdebar yang amat. 



dalam bilik doktor tuh, aku terangkan ke semua masalah or penyakit yang aku ada neh. dan doktor tuh pown panjang berjela menerangkan aku punca sakit, tanda - tanda penyakit aku neh haaa. lepas tuh, doktor pown menerangkan dekat aku macam mana nak makan ubat spesel aku neh. bila dia cakap, dia nak bagi ubat tuh, aku dalam hati cakap " aku dah agak ". 



aku dapat 2 jenis ubat dari PK. 2 jenis ubat neh pown ada masa - masa untuk makan. tak boleh skip or teranjak, kalau tak, bertambah penyakit aku. sebenarnya, masa aku tulis entry neh, aku tengah pandang ubat yang lagi 1, ubat yang kalau aku cakap, semua jadi pelikkan? =.=" 1 ubat tuh aku kene makan 2 biji sehari, waktu pagi dan malam. 1 lagi ubat tuh aku kena makan bila dah habis ubat yang pertama or penyakit aku tuh dah berhenti. yang ubat kedua tuh, aku kena makan 21 hari berturut - turut tanpa skip dan berhenti makan selepas 21 hari. kenapa berhenti? sebab nak tengok perubahan penyakit aku tuh. 



well, ubat oh ubat. sekarang neh aku dah ada komitmen terhadap ubat. kalau komitmen terhadap cinta, aku boleh tahan lagi, neh komitmen terhadap ubat. kenalah aku berdisplin, makan ubat tuh semua. setiap hari aku ada tanggung jawab untuk makan ubat, aku pandang ubat pown, haaaiihh, tak boleh tak boleh, aku kene makan gak ubat, kalau tak susah. 



neh lah contoh ubat aku, sekian. 


well, neh link yang akan menceritakan kebaikan ubat neh. 


tapi, aku bukan mengandung.
kucing aku ye mengandung. :)