heartbeat

Isnin, 22 Oktober 2012

Tragedi Oktober



perbualan 1 malam di dalam telefon pada bulan Oktober

" hello " *teragak-agak*
"hello"
"hello"
"hello"
"hello ... urmm ... errr .... urmmm neh *TUT kan? eh, siapa neh yek?"
"urrm, aah, sy *TUT, mcm kenal la, siapa?"
"ouh, mcm tuh, xpelah"

suasana sepi sebentar

"apa khabor?"
"ouh, hahaha, alhamdulillah, sihat ... sangat sihat ... kenal dah?"
"macam kenal, hahaha"
"tuhla, macam kenal, heeeyy! lama tak dengar cerita, ape khabar? ingat .. ingat ... ingat ..."
"ingat ape yeh? hahahaha"
"ingat dah mati, eh, maksud sy, nombor awak neh dah mati, manalah tahu, lama sangat tak kontek"
"dah lama ke saya tak col awak?"
"lama sangat! dekat setahun kowt"
"saya rasa lebih tuh"
"yeke?entah, tak perasanlah, hahahaha"

suasana senyap lagi

"dah terlanjur kita berborak, teringat pula saya kat kita dulu - dulu"
"maksud awak?"
"yelah, awak sendiri paham apa yang saya maksudkan"
"ouh, eh, sy col neh betul - betul nak tanya khabar awak taw"
"yela, saya masih sihat, masih lagi macam dulu, awak pula?"
"hahaha, macam tuh ke?"
"family sihat?"
"sihat!"
"adik awak?"
"dia sihat, dah berubah, ouh, abang saya nak kawen nanti"
"ouh, bagusla, hehe, awak dah ada boyfren?"
" aaa be be be .. belom" *tergagap*
"hahahahahahaha"

suasana senyap semula

"inshaAllah, awak adela tuh jodoh awak tuh"
"awak pulak biler?"
"hahaha, alhamdulillah, wife saya sihat, saya sudah pown berkahwin"
"tipuu! bila??" *atcually, that girl was shock*
"adelah dalam bulan 3 macam tuh, saya masih lagi baru dalam rumah tangga, saya masih belajar"

yes, that girl mula rasa hendak menangis. dia cuba menahan rasa sedihnya.

"apa yang awak pikirkan tuh?"
"eh, taklah, bila saya dengar awak dah kawen, saya rasa eksaited, and terfikir 'eh bile aku plak nak kawen', hehehe"
"hehehe, inshaAllah, ape yang terjadi di masa lalu antara kita, let me keep it in my heart, jadikan sebagai kenangan"
"ouh, okayh"

mata girl itu semakin bergenangan.

"sy tak tahu yang awak dah kawen, kalau tak, saya .."
"takpe, takpe, cuma saya tak sangka, awak berusaha mencari saya setelah sekian lama menyepi"
"ouh, bukannya apa, saya cuma nak tahu keadaan awak, tuh je, heheh, by the way, i'm waiting for your baby pulaklah, hahhaa" *senyuman palsu girl itu dibibirnya*
"hahaha, inshaAllah, saya rasa, saya akan tetap mengenali awak kalau kita terjumpe"
"ouh, saya dah lupa awak, hahaha"
"saya boleh dengar suara awak yang ceria tuh"
"yeaahh! hidup kene ceria"



perbualan telefon itu terhenti setelah beberapa lama kemudian. that girl kemudiannya meletakkan telefon itu di tepi bantalnya. dia cuba melelapkan mata, tetapi, air mata mengalir tak henti - henti. dia cuba mengesat, dan kemudian mengesat semula air mata yang tidak henti mengalir itu. akhirnya, girl itu pasrah dan menangis untuk hilangkan kesedihannya. tidak lama kemudian, dia bangun dari katilnya, berjalan menuju ke tandas, membasuh mukanya lalu mengambil air wudhuk. dia akhirnya solat untuk menenangkan hatinya.



walau pun matanya masih tidak henti mengalirkan air mata, dia tetap memejamkan mata dan berjanji, pada pagi keesokannya, dia harus bangun dengan senyuman. and, she made it!

dalam tempoh setahun kita tak berhubung, banyak cerita aku nak ceritakan pada kau, tapi bila aku dapat tahu, engkau sudah berpunya, aku pendamkan segala cerita itu. aku ingat, malam tuh, kau boleh treat aku sebagai rakan kau lagi, tapi tidak dan aku paham tindakan kau tuh. aku doakan kau bahagia sentiasa, and tentang masa lalu tuh, biarlah jadi kenangan, bak kata kau la kan? alhamdulillah, :)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila - silakan untuk berkomen...segala kritikan anda saya amat hargai