heartbeat

Rabu, 5 Oktober 2011

Kes Buli

as salam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca. hari neh aku nak bercerita pasal kes buli. sebab tiba - tiba nak bercerita ialah kerana aku sangat minat dengan lagu Taylor Swift - Mean. lagu neh memang untuk pembuli dan mangsa buli. lagi pon, Taylor pon mangsa buli jugak. orang jeles dengan dia, tuh je. 

video


sebenarnya, aku pon pernah juga menjadi mangsa buli, aku tak tipu!!! masa tuh aku kechik agi r, lebih kurang dalam umur 7 - 8 tahun. masa tuh, aku memang takut dengan orang taw. mak aku pulak masukkan aku ke dalam sekolah agama berdekatan dengan sekolah rendah aku. sekolah agama tuh waktu pagi, aku pulak sekolah sesi petang. so, adelah 1 ari tuh aku demam melarat sampai 3 hari, disebabkan aku malas nak pergi sekolah agama tuh, so, aku ponteng dalam seminggulah. aku ada sebab taw kenapa ponteng. 



budak - budak dalam sekolah tuh suka buli aku. mentang - mentanglah aku baru baca iqra, diorang buli aku. diorang kata aku neh bodohlah, tak reti nak baca Al - Quranlah nanti. sedap diorang je jatuhkan hukum kat aku. yelah, aku taw r time tuh budak - budak, mulut tak taw nak cakap ape, cakap je ikot suka ati kan????



tapi, agak - agak r kan kalau dah sampai macam nak sabotaj orang neh. and then aku neh senyap je taw masa kechik - kechik dulu. ustazah tuh pon 1, kalau aku baca perlahan, bukan main lagi aku ditengking - tengking suruh kuatkan suara. kalau budak - budak lain menjerit, tak pulak tengking - tengking suruh diam. makin dibiarkan naik lemak adelah. tuh semua time tuh r. 



kemuncak yang menyebabkan aku nak keluar daripada sekolah tuh ialah daripada peristiwa aku ponteng sekolah agama tuh. memang mak aku ade marah kenapa tak nak datang kan. dah bayar mahal - mahal tapi tak nak datang, rugi r. so aku cakap je kat mak aku yang budak - budak sana buli aku. senang cerita. pastuh mak aku tak delah marah aku sangat. 



nak dijadikan cerita, aku datanglah lepas dah seminggu tuh aku tak datang, pontenglah katakan. sekali sampai kat sekolah tuh, memang lain gilew r, konon, baru cat lah katakan. and then aku pon masuklah dalam sekolah tuh. budak - budak terus meluru dekat dengan aku. semuanya pandang aku macam nak makan je. tiba - tiba semua cakap macam neh kat aku : 

" ko apasal lama sangat tak datang? ustazah marah ko weyh "

" weyh, ko taw, ustazah nak suruh ko baca ayat Kursi sebab ko sorang je tak bace agi neh "

" ko memang malas kan nak datang"

" kiteorang semua dah baca depan ustazah, ko je,padan muka ko! "

memang shial r!!! time tuh, memang air mata aku mengalir. tak baiklah diorang buat macam tuh kat aku. diorang syko aku gile - gile. mana boleh macam tuh. aku baca Iqra pon baru masuk no 3 taw, tiba - tiba nak suruh aku baca surah Kursi, memang tercengang - cengang r aku. korang yelah, aku masuk je sekolah tuh, korang dah de yang masuk Al - Quran. aku lambat masuk sekolah tuh. 



disebabkan aku takut, sebab ustazah tuh memang garang weyh dengan aku, aku amek beg aku, aku larik daripada sekolah tuh masuk ke dalam dapur tadika tempat mak aku kerja. alah, dekat je tadika tuh dengan sekolah agama tuh. hahahahhahahaaaaaa. so, aku menyorok. mak aku tiba - tiba tanya apasal neh?? aku pon jawab r, diorang buli adik. menangis - nangis aku menjawabnya. sampai cikgu tadika tuh siap tarik aku pergi keluar jumpa dengan ustazah tuh. 



ustazah tuh pulak ade kat depan tadika. agaklah sedikit kecoh kat luar tadika tuh. nasib baik budak - budak tadika dah balik. ustazah tuh pujuk aku masuk balik sekolah tuh, tapi punyerlah aku taknak. siap aku menjerit - jerit agi. ustazah tuh suruh pulak budak - budak yang buli aku minta maaf. sikit pon aku tak nak. masa tuh hati aku memang terhiris. memang aku dah tak nak pandang muka budak - budak tuh. 



mak aku sampai pening dengan perangai aku. ustazah tuh pulak dah naik malas nak layan aku. mak aku cakap kat ustazah tuh yang pasal budak - budak tuh cakap kat aku. rupa - rupanya budak - budak tuh memang nak menakutkan aku je. ustazah tuh pon memang kata kat aku yang dia tak kan suruh aku terus baca surah Kursi, sebab dia tahu aku baru baca Iqra buku nombor 3. 



tapi, entah kenapa, aku bengang punyer pasal, aku terows cakap kat ustazah tuh macam neh , dalam keadaan menangis tuh taw : 



" kalau betul, kenapa ustazah tak marah diorang? ustazah marah saya tak kuat suara masa mengaji, tapi diorang buli saya, ustazah tak marah " 



ustazah tuh diam je. aku terus masuk dalam dapur and terus menangis. mak aku just tergelak - gelak je. sejak daripada tuh, kalau aku nampak budak - budak tuh, memang aku kasik penumbuk free kat muka diorang. bajet diorang handallah sangat kan?? pandailah sangat kan??? hahhahaaaaaa. 



tuh je lah kes buli aku. sebenarnya banyak je aku kene buli, tapi neh yang paling menarik sekali, :), and paling aku ingat sekali. hahahaaa... tapi percayalah, Taylor Swift juga merupakan mangsa buli sebelum dia menjadi seorang penyanyi yang sangat cantik sekarang neh. Kimora, hot model, hot mama tuh, tuh pon mangsa buli juga. hanya kerana mata dia tinggi, sepet, dan berwarna kulit gelap, dia digelar zirafah gelap. hahahahaaaa, semua mangsa buli, tetapi, mereka berjaya melawan tuh semua dan akhirnya, mangsa buli tuh yang ternganga tengok diorang berjaya. 



insyaAllah, i'm coming soon. korang tengoklah, hehhee, :)

tuh dia, cantik kan die???

neh pulak cerita pasal buli. last2 warden diorang yang buli diorang, de ke patut???


neh kimora dgn anak2 die, :)

2 ulasan:

sila - silakan untuk berkomen...segala kritikan anda saya amat hargai