heartbeat

Selasa, 18 Januari 2011

Tutor : Kasik Jejak Kepada Aku

Akhirnya, terdetik jugak hati neh nak buat tutor neh. Memang dekat luar tuh melambak tutor, tp semuanye untuk cantikkan ( beratkan adelah, tp ade care nk ringankan ) blog. Tutor aku neh adalah untuk memberikan jejak. Hal ini terjadi kerana, ada 2 orang followers aku neh yang tak tinggalkan sebarang kesan atau jejak, so kasihan aku neh untuk track diorang balik. Kang kalau aku tak jejak balik korang, katanya aku neh sombong. So, kepada 2 orang ineh, picture disediakan ( hakmilik shahrulsyazyan.blogspot.com )

so, tutorial bermula. Mula - mula korang cek dulu, profile yg kat follower korang tuh ber-link tak?? Kalau link, tak yah baca post neh, tapi kalau tak de link ( link ke blogspot.com ), sila take note, penting!

Step by step I teach you all :
1.Bukak dulu akaun Blogspot.com ( muehehehe, saspen je kan? )
2.Korang bukak - bukak je memang kat Dashboard kan?? Just klik Manage dekat ruangan bawah yang kuar pasal post terbaru daripada blog - blog yang kita follow.

klik, jgn x klik

3.Kuar 1 window so, klik kat Setting

klik Setting plak

4.Kuar 1 lagi window. Korang boleh usyar - usyar window tuh yeh.

neh dia...taraaaa!

 5.Lastly, cari ayat 'Currently using...... Change' ,,,,  so, korang tekan yang Change tuh.

klik Change
 6.Kuar 1 window agi, kat ctuh, korang pilihlah profile mana yang berkenan dihati. Aku pilih Blogger sebab de link.

pilihlah akaun mne yg berkenan di hati, tp aku agi berkenan klu de link blogspot.com
 7.Kalau korang tekan fewer option, kuar window yang maklumatnya lebih ringkas daripada window yang keluar di langkah 3 & 4. Dan, kalau korang tekan, keluar window neh plak. Actually, semua mende yang sama, cume korang kene kembangkan otak je.

Ha..same kan??
 8.Last but not least, klik Done.

 


i'm done!
Habis tutorial dicneh.
Selamat beramal!

So, kepada 2 orang follower aku neh, sila ikut tutorial di atas, sebab aku nk follo korang n berinteraksi dengan korang!!

8 ulasan:

  1. Good info nice sharing dear...

    BalasPadam
  2. same2 amy..
    sharing is caring..hehehhe

    BalasPadam
  3. ramai org xbuat cm tu. kdg2 geram! wuuu. hehehe

    BalasPadam
  4. Noorfatin: taw xper...

    arp2 2 follower tuh dpt la wat tutor ats neh..

    BalasPadam
  5. ni la masalah yang slalu ada..nak jejak diorg balik da susah =_="

    BalasPadam
  6. bukan photographer : nk buat mcm mne wak..dh perangai diorg gtuh...


    huhuhuhu..kite x bleh nk paksa..

    BalasPadam
  7. ramai gak yg xtaw pasal ni kan..
    susah kita nk jejak diorg bali kalau xde link.. :D

    BalasPadam
  8. solihin zubir : a'ah..mereka mmg...susah nk jejak..

    BalasPadam

sila - silakan untuk berkomen...segala kritikan anda saya amat hargai